feminizmtartışma

Arka sayfa güzeli şart mı?

esh_33126Özgürlükçü olmanın ölçütü insanların “cinsel obje” olarak kullanılmasını istemek midir? Erkekler görsel şevhet malzemesi olmaya başlarlarsa ilk alıcı gözle bakanlar yine erkekler olmaz mı?
Kadınların bedenleri üstündeki denetim kalksın, erkeklerini beğenip, seçebilsin, arzu duydukları için suçluluk duymasın istiyoruz. Bu yönde bir değişimin aracısı arka sayfa güzeli erkekler olabilir mi?
Siz gazetelerde arka sayfa güzeli olsun istiyor musunuz?
Ertuğrul Özkök geçenlerde :”Gazetelerde ‘arka sayfa güzeli’ alışkanlığına kızanlara kötü bir haberim var. Bu yeni eğilim medyada kadının cinsel obje olarak yüceltilmesine içerleyenleri de yakından ilgilendiriyor” diye yazdı. Haber şu: Milano moda günlerinin ardından erkek giysilerindeki yeni eğilimlere bakan Hürriyet yayın kurulu artık erkeklerin de “birinci sayfa güzelleri” olabileceğini dünmş. Özkök, bu durum “Bugüne kadar erkek gözüyle sadece bizde olduğunu sandımız görsel şevhet duygusunu kadına da yayarak daha canlı ve adil bir cinsellik psikolojisi yaratacak” diyor.
Üçüncü sayfa güzellerinin 30 yıllık bir mazisi var. İngiltere’nin bulvar gazetesi Sun başladığı yer. Formül şu: Her gün aynı yerde hiçbir haber değeri olmayan yarı çıplak kadın fotoğrafı bulundurmak. Önemli İngiliz gazeteleri böyle bir şey yapmıyorlar. Biz de başlayışı ise Özal sonrası olmalı. Bu gazete güzelleri aramızda yaşayan varlıklar değiller. Bir onlara bir de aynada kendimize ve yanımızdaki erkeklere bakınca arada benzerlik bulmak imkansız. Ama işte bir formül öneriliyor biz kadınlara, sizinle beraber erkekleri de eşya yapalım. Tuhaf yarı açık gerçek dışı erkek beden görüntülerini Irak’ta bombalama, yeni yavrulayan panda, ölen asker fotoğrafının yanına koyalım. Hepsini karştıralım “görsel şevhet” duygunuz gelişsin diyorlar. Böyle olur mu?
Kadınlar için kutsal kitaptan da anladığımız kadarıyla çok uzun bir zamandır arzu uyandıran güzel cins olarak yaıyorlar. Ama kadınların toplumsal olarak bakılıp seçilen güzeller olarak konumlanmaları hayırlara değil onların örtünüp geride tutulmalarına vesile olmuş… Özellikle müslümanlığın egemen sünni yorumları kadının bedeninin erkeklerin nefsini uyardığı için kapalı tutulmasını öngörmş. Aksini tehlike olarak tanımlamış. Kadınlar erkekleri günaha sokmamak için kapalı geziyorlar. Bu büyük bir haksızlık. Kadınlar isteseler hem mümin olup hem de açık gezebilirler diye düşünenler de var. Bu tartşmada kadınların cinsel mutluluğu lehine ilerleme kaydedilmesine bu arsız “gazete güzellerinin” yararı olabilir mi?
Avrupa Birliği meclisinin feminist milletvekili Anna Diamantopolou kadın ve erkeklerin seks objesi olarak gösterildikleri TV programlarını ve üçüncü sayfa güzellerini yasaklayacak bir yasa önerisini gündeme getirince İngiliz bulvar gazetesi Sun bunu “manyakça bir plan olarak değerlendirmiş.” Hürriyet gazetesi yazarı ve Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi ise feminist milletvekilinin önerisiyle ilgili öyle bir yorum yapmştı: “Böyle bir öneri çok anlamsız. Bu öneriyi getiren kişinin iletişim özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konusunda pek fikri yok sanırım. Anna Diamantopolou’ya önce “iletişim özgürlüğünü” onun ardından da bunun bir parçası olan “ifade özgürlüğünü” birilerinin anlatması lazım.”
Oktay Ekşi’nin aklının köşesinde kadın ve erkeklerin seks objesi olmaları aleyhine hiçbir soru yok. Kadın vücudunun özgürlüğü için toplumsal bir mücadele vermek gerekiyor. Ama şu anda egemen olan medya kıstaslarıyla ileri doğru bir adım atılabilir mi? Medya için ünlü bir kadının açılan bacağı, Feri Cansel’in çıplak cesedi, Hülya Avşar’ın selülitsizliği haber konusu olabilir. Dolayısıyla hiçbir vesile olmadan genç ve modaya uygun yarı çıplak, havalı, standart ölülerde kadın fotoğraflarına ilave olarak erkek fotoğrafları da yayınlayabilirler. Eşyalaştırmanın sonu yok. Güzel bulduklarını açıp çirkin bulduklarını gizlemek zaten onların “ifade özgürlü”nden anladıkları. Bu ortamda insanlar özgür ve eşit bir erotik hayat için beslenecek bir şeyler bulabilirler mi?
Kadınların görsel şevhet duygusunun gelişmesi konusunda bence endişeye gerek yok. Türkiyeli kadınlar kendi arzu alemlerinde rahat bırakıldıkları zaman gayet yaratıcı olabilirler. Onlara Milano’dan, gelen tuhaf giysili sübyan erkek fotoğrafları sunmanın alemi yok. Birçok kadın terli bir enseden, dğmeleri aılmış bir gömlekten, sigara içerken dalan bir çift kara gözden başlatabiliyorlar aşkla dolu hayallerini. Bu hayallerine öpülmek arzusu kadar öpme arzusunun da katılması ihtiyaçları olan. Buna tek engel arzu duydukları için toplum tarafından aır bir şekilde cezalandırılma korkusu. Malum iş cinayete kadar gidiyor. O arada erkekler de biraz güzelleşse ve eşlerini cinsel olarak mutlu etmeyi öğrenseler zaten daha eşit bir “erotizm psikolojisi” oluşmaz mı?
Ama ille de bu yolda kadınlar için bir çaba harcamak istiyorsa Özkök spor sayfalarında yeni köşeler açabilir. Oralarda “kadınlara kendinizi nasıl beğendirirsiniz”, “s..mek le sevişmek arasındaki farklar”, “marifet kız götürmek değil mutlu etmek” gibi yazılar olsa çok iyi olur. . Ayrıca “neden arkalarından orospu diye hakaret edilen kadınları arzulayıp, eşlerimizi “fıstıklar” olarak göremiyoruz? “Karım çok güzelleşti acaba beni aldatıyor mu, diye düşünmeden önce aynada kendine bak”, “Korkmayın, hem iyi bir baba hem iyi bir aşık olabilirsiniz” gibi başlıkları işleyen psikoloji aırlıklı “erkek ekleri” yayınlanması da iyi olmaz mı?

Handan Koç

1961 Van doğumluyum. Siyasal Bilgiler okudum. Kırtasiyecilik yaparak geçiniyorum. Devrimci politikalar hep ilgimi çekti. 1984'ten en beri feminist yaşantım oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu